Welkom in het Taalhuis!

Het is niet nodig om je te schamen als je niet zo goed kan lezen of als je niet met de computer kan werken. Er is taalbegeleiding, er zijn oefenmogelijkheden en vrijwilligers om je te helpen. Onthoud dat je niet de enige bent. Het is leuk, gezellig en nuttig om in de Bibliotheek te leren lezen. En er gaat een wereld voor je open!

Taalhuis Hoeksche Waard

Het Taalhuis Hoeksche Waard is dé plek waar iedereen terecht kan die aan de slag wil met basisvaardigheden.

Je kunt er informatie krijgen over een passende (digi)taalcursus, het aanbod in de buurt en er zijn computers om op te oefenen.

Taalbegeleiding

Wil jij beter leren lezen en schrijven? Aarzel niet en meld je aan voor gratis taalbegeleiding Nederlands in de Bibliotheek!

Zelf oefenen

In de bibliotheek kun je zelf oefenen.

  • www.oefenen.nl. Over taal, werk, geld, rekenen, internet, opvoeding en gezondheid. 
  • www.taalklas.nl. Nederlands oefenen op internet. 
  • www.steffie.nl. Zij legt op een gemakkelijke manier uit hoe dingen werken, zoals internet, ov-chipkaart en sociale netwerken.
  • www.taalzoeker.nl. Hier kun je kijken waar je terecht kan met je taalvraag. 
  • www.taalmeter.nl. Hier zie je welk niveau je hebt.
  • www.lezenenschrijven.nl. Met de taalzelftest zie je in 11 stappen hoe goed je bent in lezen en schrijven.

Taaltrefpunt

Het taaltrefpunt is bedoeld voor iedereen die bezig is met de Nederlandse taal en graag met anderen Nederlands praat. Zo leer je andere mensen kennen en verbetert je Nederlandse taalvaardigheid.

Het taaltrefpunt is elke vrijdagmiddag tussen 13.15 en 15.00 uur in de Campus van de Buitensluis in Numansdorp (Bernhardstraat 25).

Formulierenhulp

Het is soms lastiger dan het lijkt: een formulier invullen. Het inloopspreekuur Formulierenhulp van Humanitas is vijf keer per maand in de Bibliotheek Hoeksche Waard.

Leer omgaan met de computer

Heb je weinig kennis van en ervaring met computers en het internet? De Bibliotheek Hoeksche Waard helpt je op weg met de cursus Klik & Tik.
Lees hier meer over de cursus Klik & Tik.

Met de cursus Digisterker maak je in vier bijeenkomsten kennis met werken met de digitale overheid. Je leert handige informatie te vinden en hoe je iets moet aanvragen bij bijvoorbeeld de gemeente. 
Lees hier meer over de cursus Digisterker.

Het leven van Lisa

Samenwerkingspartners

Het Taalhuis Hoeksche Waard is een samenwerkingsverband tussen meerdere lokale partners, zoals de gemeente, bibliotheek, WIHW, HW Wonen, taalaanbieders, Humanitas, Het Rode Kruis, Zorgwaard, Welzijn Hoeksche Waard en anderen.