Welkom in het Taalhuis!

Het is niet nodig om je te schamen als je niet zo goed kan lezen of als je niet met de computer kan werken. Er is taalbegeleiding, er zijn oefenmogelijkheden en vrijwilligers om je te helpen. Onthoud dat je niet de enige bent. Het is leuk, gezellig en nuttig om in de Bibliotheek te leren lezen. En er gaat een wereld voor je open!

Taalhuis Hoeksche Waard

Het Taalhuis Hoeksche Waard is dé plek waar iedereen terecht kan die aan de slag wil met basisvaardigheden.

Je kunt er informatie krijgen over een passende (digi)taalcursus, het aanbod in de buurt en er zijn computers om op te oefenen.

Taalbegeleiding

Wil jij beter leren lezen en schrijven? Aarzel niet en meld je aan voor gratis taalbegeleiding Nederlands in de Bibliotheek!

Zelf oefenen

In de bibliotheek kun je zelf oefenen.

  • www.oefenen.nl. Over taal, werk, geld, rekenen, internet, opvoeding en gezondheid. 
  • www.taalklas.nl. Nederlands oefenen op internet. 
  • www.steffie.nl. Zij legt op een gemakkelijke manier uit hoe dingen werken, zoals internet, ov-chipkaart en sociale netwerken.
  • www.taalzoeker.nl. Hier kun je kijken waar je terecht kan met je taalvraag. 
  • basismeters.nl. Hier zie je welk niveau je hebt.
  • www.lezenenschrijven.nl. Hier vind je in begrijpelijke taal informatie over gezond eten en bewegen maar bijvoorbeeld ook over corona.

VoorleesExpress

De VoorleesExpress zorgt ervoor dat kinderen die moeite hebben met taal extra aandacht krijgen. 

Nederlands moeilijk? De bibliotheek helpt

Digi-Taalhuis

Thuis tijdens de corona-crisis?
In het Digi-Taalhuis vind je interessante tips om het thuis makkelijker, veiliger en leuker te maken. Denk bijvoorbeeld aan tips om online contact met familie te houden, tips om fit te blijven of alles over corona uitgelegd in duidelijke taal. Maar je vindt er ook spelletjes en andere tips voor ontspanning.

Taallokaal

Het Taallokaal is bedoeld voor iedereen die bezig is met de Nederlandse taal en graag met anderen Nederlands praat. Zo leer je andere mensen kennen en verbetert je Nederlandse taalvaardigheid. 

Op dit moment is er geen Taallokaal i.v.m. het coronavirus. Wel is er online de Hoeksche Waardse Babbelbox op maandagavond 20.00 uur. Aanmelden kan via: taalhuis@debhw.nl

Taalspreekuren

Tijdens het taalspreekuur kan je gratis met je vragen terecht. Het taalspreekuur is bedoeld voor iedereen die vragen heeft over taal, taallessen en taalaanbieders. Het is niet alleen voor mensen die de Nederlandse taal beter willen leren, maar ook voor volwassenen die zelf beter willen leren lezen en schrijven.

Het Taalspreekuur is elke dinsdagmiddag van 14.00 uur tot 15.00 uur in de Bibliotheek Oud-Beijerland Centrum.

Samenwerkingspartners

Het Taalhuis Hoeksche Waard is een samenwerkingsverband tussen meerdere lokale partners, zoals de gemeente, bibliotheek, WIHW, HW Wonen, taalaanbieders, Humanitas, Het Rode Kruis, Zorgwaard, Welzijn Hoeksche Waard en anderen.

Hoeksche Waardse Babbelbox

Online oefenen met het spreken van de Nederlandse taal samen met taalvrijwilligers. Iedere maandagavond van 20.00-21.00 uur. Kijk voor meer informatie in de agenda!

Belastinghulp en formulierenhulp telefonisch bereikbaar

Belastinghulp en formulierenhulp is telefonisch bereikbaar: 06-22384141. Dus heb je dringende vragen omtrent dit onderwerp? Schroom niet om te bellen!

Leer omgaan met de computer

Heb je weinig kennis van en ervaring met computers en het internet? De Bibliotheek Hoeksche Waard helpt je op weg met de cursus Klik & Tik.
Lees hier meer over de cursus Klik & Tik.

Met de cursus Digisterker maak je in vier bijeenkomsten kennis met werken met de digitale overheid. Je leert handige informatie te vinden en hoe je iets moet aanvragen bij bijvoorbeeld de gemeente. 
Lees hier meer over de cursus Digisterker.

Het leven van Lisa

Formulierenhulp

Het is soms lastiger dan het lijkt: een formulier invullen. Het inloopspreekuur Formulierenhulp van Humanitas is vijf keer per maand in de Bibliotheek Hoeksche Waard.

Op dit moment is er geen formulierenhulp i.v.m. het coronavirus. De formulierenhulp is wel telefonisch bereikbaar: 06-22384141.