Online leeskring: Wat stilte wil

26 september 2023, van 19:30 tot 21:00 | Online

Kosten: Gratis

Deze activiteit heeft in het verleden plaatsgevonden. Klik hier voor alle actuele activiteiten.

‘Wat stilte wil’ is de intrigerende titel van de historische roman van Arthur Japin. Eind 19e eeuw is er voor vrouwen, zelfs voor zeer getalenteerde, veel minder mogelijk dan voor mannen. Zangeres Anna Witsen probeert haar plekje op het toneel toch te veroveren, maar ten koste van wat? Samen met andere lezers bespreekt de online leeskring van De Bibliotheek Hoeksche Waard het indrukwekkende verhaal op dinsdagavond 26 september van 19.30- 21.00 uur. Vanuit de eigen huiskamer is iedereen van harte welkom om mee te praten.

Het grootste geluk voor hoofdpersonage Anna Witsen (1855-1889) is zingen. Ze heeft de stem, het talent en de ambitie, maar een carrière als zangeres is eind negentiende eeuw voor een meisje uit haar milieu ondenkbaar. Met de opkomst van de vrouwenbeweging breekt echter een nieuwe tijd aan. Anna zet de eerste stappen in de muziek en de liefde – maar dan blijkt dat ze buiten te macht van haar familie heeft gerekend. Het verhaal speelt zich af in Amsterdam, Parijs, Utrecht, Lage Vuursche en de literaire kringen van De Tachtigers. Deze laatsten vormen een vernieuwende beweging binnen de Nederlandse literatuur eind negentiende eeuw. Schrijvers als Kloos, Verwey en Van Deyssel spelen een rol in het verhaal. Arthur Japin is vooral bekend geworden door romans  als ‘Vaslav’, ‘De zwarte met het witte hart’ en ‘Een schitterend gebrek’. Zijn stijl van schrijven is heel bloemrijk en vol details. 


Wat maakt ‘Wat stilte wil’ zo bijzonder? Is het een literair hoogtepunt, dat behoort tot de beste romans? Had de hoofdrolspeelster meer bereikt als ze haar carrière anders had aangepakt? Lees het boek en praat online mee. Het boek is te reserveren bij de Bibliotheek en via de catalogus op www.debhw.nl. 


In een speciale online leeskring kunnen lezers in gesprek met elkaar over het boek op 26 september van 19.30 uur tot 21.00 uur. Aanmelden kan via de onderstaande knop, een dag vooraf ontvang je een link voor Zoom in de mail, waarmee je kunt inloggen. Wie online inloggen ingewikkeld vindt, kan hierbij hulp krijgen van medewerkers van de bibliotheek.

Aanmelden