Historische wandeling door 's-Gravendeel

16 september 2017 | Bibliotheek 's-Gravendeel

Kosten: € 6,00 of € 3,00 met je biebpas

Een dorp kan in meer dan 4 eeuwen onherkenbaar veranderen, maar veel blijft toch zoals het was. De historische verenigingen ’s-Gravendeel en de bibliotheek wandelen deze maand langs de geschiedenis van het seuterdorp. De historische wandeling is op zaterdag 16 september vanaf startpunt ’t Weegje.

’s-Gravendeel stap voor stap. Te beginnen met het jaar 1593, bij de voltooing van de dijk rond Nieuw Bonaventura. Dat is het officiële geboortejaar van het dorp, maar voor die tijd woonden er toch al mensen op die plek. Dat weten we omdat Filips de 2e eerder al rechten van wind uitgaf aan de molenaar.

Nagenoeg het hele dorpscentrum verbrandde bij de grote brand in 1825. Gelukkig bleef de kerk behouden en ook de boerderijen en huizen langs de dorpsgrenzen konden worden gered uit de vlammen. We staan stil bij de oorzaken.

We lopen langs de Kreek, waar alles begon en langs de Kil, waar vroeger de veerpont was en waar een groot deel van het dorp – bij het rechttrekken van de Kil - in het water verdween.

Ook de oorlog en de watersnood hebben hun sporen nagelaten in het dorp. We volgen stap voor stap de belangrijkste gebeurtenissen en lopen langs aangrijpende punten.

Gids op deze wandeling is Will van Velsen, erelid van de Historische Vereniging 's-Gravendeel. Zij deed veel onderzoek in de archieven en kent het dorp en de lokale geschiedenis uit de bronnen en uit de overlevering. Verhalen, straten en namen van echte Seuters passeren de revue tijdens deze boeiende historische wandeling door het dorp.

De wandeling is op zaterdag 16 september om 14 uur. Het startpunt is bij de Bibliotheek Hoeksche Waard vestiging ’s-Gravendeel in het Weegje. De toegang is € 6 | € 3,00 korting met je biebpas en korting voor leden van de historische vereniging. Inclusief kleine versnapering voor onderweg.

Je kunt je hier aanmelden.