Presentatie archeologische opgraving middeleeuwse boerderij

10 oktober 2019, van 19:30 tot 21:30 | Bibliotheek Mijnsheerenland

Kosten: € 6,00 of € 3,00 met je biebpas

De Hoeksche Waard was in de middeleeuwen een welvarend gebied met uitgestrekte handelscontacten. Vondsten onder een oude boerderij in Mijnsheerenland duiden daar op. Archeoloog René van Wilgen vertelt over deze middeleeuwse opgravingen.

Verborgen onder de fundamenten van een boeren bedrijf zijn vorig jaar resten gevonden van een middeleeuwse nederzetting. Daaruit blijkt dat Mijnsheerenland al in de middeleeuwen een welvarend dorp was. Een enorme schuur en een kelder - die vorig jaar in de bodem gevonden zijn - werden direct na de bedijking van de Hoeksche Waard in 1493 gebouwd.

In de sloot naast de middeleeuwse bebouwing werden verschillende soorten aardewerk uit de 14e eeuw gevonden. Ook lag er een muntje uit Sevilla uit de regeerperiode van Enrique III. Dat muntje is rond 1400 geslagen en legde ruim 2 duizend kilometer af om in een sloot in Mijnsheerenland te belanden. Hoe en waarom? Dat blijft gissen, maar archeoloog René van Wilgen kan er heel boeiend over vertellen en mogelijke verklaringen aandragen.

Rene van Wilgen is werkzaam bij SOB Research te Heinenoord. Hij zal een presentatie houden over de vondsten die gedaan zijn in Mijnsheerenland, dicht bij de plaats waar nu de Bibliotheek in het Dorpshart is.

Graag vooraf aanmelden per mail of aan de balie van de Bibliotheek.