Daisy-speler

De Bibliotheek heeft diverse daisy-spelers in haar collectie. Je kunt deze gratis lenen. Je moet deze wel van tevoren reserveren.

Reserveren kan via dit formulier. Je kunt natuurlijk ook bellen naar één van de bibliotheekvestigingen, of een bibliotheekmedewerker ernaar vragen.

Wat is een Daisy-rom?

Een Daisy-rom is een schijfje waarop gesproken tekst volgens een bepaalde structuur is opgeslagen. De letters Daisy staan voor Digital Accessible Information System. Daisy-roms zijn alleen te beluisteren door middel van Daisy-spelers of een computer met geschikte software. De benodigde software is te downloaden via de website van het Loket passend-lezen.

Wat is het verschil tussen een Daisy-rom (gesproken boek) en een luisterboek?

Het verschil tussen een Daisy-rom (gesproken boek) en een luisterboek is dat er voor het beluisteren van een Daisy-boek een speciaal afspeelapparaat nodig is; de Daisy-speler. Via de zoekstructuur van de Daisy-speler kan er gebladerd (genavigeerd) worden in de tekst naar bijvoorbeeld pagina’s, hoofdstukken en/of rubrieken. Ook kan de afspeelsnelheid, volume en dergelijke geregeld worden. Deze navigatiemogelijkheden zijn bij een luisterboek niet mogelijk. Daarnaast wordt een gesproken boek door ‘professionele’ vrijwilligers ingesproken die het boek in een iets langzamer tempo inspreken en proberen dat zo neutraal mogelijk te doen om zo de ruimte voor eigen ‘fantasie’ van de beluisteraar open te houden.

Voor meer informatie over passend lezen kun je ook terecht op de website passend-lezen.