De BoekStart-coach

Voorlezen met je kleintje? De BoekStart-coach geeft tips!  

Prentenboekbingo

Tijdens de vorige lockdown gingen er veel kinderen op berenjacht; dit was toen een groot succes om in de omgeving knuffelberen te zoeken bij het raam. Nu we helaas ook een tijdje weer niet naar school of naar de sportclub kunnen, gaan we deze keer op jacht naar prentenboeken!

Wat is de bedoeling?
Zet een prentenboek voor het raam, vraag iedereen in de buurt om dat ook te doen. Met de bingokaart gaan de kinderen er dan lekker op uit. Welke boeken kun jij allemaal vinden in jouw buurt? Misschien zie je wel een prentenboek voor het raam bij de bibliotheek of bij jouw school!

Print de bingokaart en ga er lekker op uit. Deel jouw fotobingo via de Facebookpagina van Bibliotheek Hoeksche Waard.

Met dank aan Bibliotheek Flevomeer voor dit leuke idee.

BoekStart

Samen een boekje lezen – plaatjes aanwijzen en verhaaltjes vertellen – versterkt de band met je baby. En kinderen die als baby al zijn voorgelezen, zijn later beter in taal. Je kan dus niet vroeg genoeg beginnen met voorlezen!

104 leerzame apps en sites voor kinderen

Welke apps en websites zijn geschikt voor jonge kinderen? Waar worden ze nou echt wijzer van? De nieuwe gids 104 leerzame apps en sites van Mijn Kind Online en Kennisnet zet de beste leerzame apps en sites voor kinderen van 2 tot 8 jaar op een rij. De gids is gratis te downloaden.

Spelend leren

Lees hier meer over digitale media voor kinderen van 2 tot 4 jaar.

Voorleesfilmpjes

Wil jij ook wel voorgelezen worden door een medewerker van de Bibliotheek? Dat kan! Elke week maken we een nieuw voorleesfilmpje, speciaal voor kinderen! Extra leuk om samen met je vader, moeder, opa, oma, broertje of zusje te kijken en te luisteren naar de verhaaltjes.

Lees/doetips van de dag

Ben jij op zoek naar leuke leestip en doetips? Wij hebben ze voor je op een rijtje gezet!

Jeugdbibliotheek 0-6 jaar

Hier vind je allerlei voorleestips, de Prentenboek Top 10, heel veel andere leuke (prenten)boeken voor de allerkleinsten en nog veel meer! Neem gauw een kijkje! 

Boekenzoeker

Op zoek naar tips voor een onwaarschijnlijk supergeweldig ongelofelijk fantastisch boek...?

Vraag een gratis BoekStartkoffertje aan

Is jouw kindje jonger dan 2 jaar? En nog geen lid van de Bibliotheek? Vraag dan een gratis BoekStartkoffertje aan! Het koffertje komen we dan bij je thuisbezorgen. We vinden het belangrijk dat kleine kinderen al in aanraking komen met boeken, ook nu er geen boeken kunnen worden uitgezocht in de Bibliotheek.

De Digitale Voorleestas

Ben je door je eigen prentenboeken heen en is de Bibliotheek nog steeds dicht? In de Digitale Voorleestas vind je elke week nieuwe prentenboeken. Samen lezen was nog nooit zo leuk!  

Voorlezen maakt je leuker

‘Hoe is het om klein te zijn?’, ‘Hoe is het om groot te zijn?’, ‘Hoe is het om ziek te zijn?’, ‘Of straatarm?’ Prentenboeken leren kinderen om zich dit soort situaties in te beelden. Voor peuters en kleuters is het soms nog heel lastig om zich te verplaatsen in een ander. Zij kunnen zich nog niet zo goed voorstellen dat andere mensen er ook andere gevoelens, gedachten en ervaringen op nahouden.