5 nieuwe taalcoaches opgeleid

Gepubliceerd op: 29 augustus 2023 08:50

Het DigiTaalhuis Hoeksche Waard heeft er sinds deze week weer 5 speciaal opgeleide taalcoaches erbij. Zij kunnen nu met voldoende bagage in de bibliotheek taallessen gaan geven aan mensen die moeite hebben met lezen en/of schrijven en aan anderstaligen.

Ruim 50 taalvrijwilligers geven iedere week taallessen aan individuele mensen en aan groepjes bij ‘Taal met koffie’ en online in de Babbelbox. Zij hebben hiervoor een cursus taalcoaching gevolgd. Niet alleen anderstaligen die het Nederlands willen leren kunnen terecht in de Bibliotheek, maar ook mensen die moeite hebben met lezen en schrijven. Zij hebben dit nooit goed geleerd door allerlei redenen. In de Hoeksche Waard wonen naar schatting 8000 mensen die brieven van bijvoorbeeld de overheid of de gebruiksaanwijzing van een medicijn niet helemaal begrijpen.  

Goed kunnen lezen en schrijven maar ook de computer kunnen gebruiken is belangrijk om al je zaken zelf te regelen. Het DigiTaalhuis Hoeksche Waard is dé plek waar iedereen die wil, kan oefenen met spreken, schrijven of lezen in het Nederlands. Op verschillende locaties van de bibliotheek zijn er iedere week taallessen. Dit kan in kleine groepjes of individueel. Wat belangrijk is: iedereen krijgt wat hij of zij nodig heeft. Dat kan dankzij de hulp en ondersteuning van opgeleide taalvrijwilligers.