Afscheid en welkom Dichter van de Hoeksche Waard

Gepubliceerd op: 19 december 2022 09:48

Oud-Beijerland - Twee jaar lang maakte de 5e Dichter van de Hoeksche Waard, Rick Jan Hitzerd, elke maand een mooi gedicht over de Hoeksche Waard. Daarmee wist hij keer op keer de Hoeksche Waarders in hun hart te raken. Deze week is hij afgetreden en heeft hij het stokje doorgegeven aan zijn opvolger Sabine Alders.

Op verzoek van de Gemeente heeft Rick Jan speciaal voor alle bruidsparen die meer dan 50 jaar getrouwd zijn een gedicht geschreven. Wethouder Van Waveren vertelde dat als hij dit gedicht voordroeg menig traantje moest worden weggeveegd. Veel indruk hebben ook de gedichten gemaakt die de Dichter schreef voor de dodenherdenking op 4 mei en naar aanlei-ding van het tragische ongeluk op de Zuidzij.

De oorspronkelijke initiatiefnemer van de Dichter van de Hoeksche Waard, Eelse Bies, heeft samen met het Bram Roza Festival en met de Bibliotheek Hoeksche Waard een goede opvolger gevonden in de Strijense Sabine Alders-du Bosc. Dit werd tijdens het afscheid van Rick Jan bekendgemaakt door wethouder Harry van Waveren. Hij citeerde het juryrapport: Ze is al ruim 42 jaar dichter in de Hoeksche Waard is. Schrijven voelt voor haar als een noodzakelijke levensvoorwaarde. Ze vertaalt daarbij de indrukken van het dagelijkse leven in woorden en zinnen. Meestal spontaan, maar altijd op een toegankelijke manier omdat ze de verbinding zoekt door indringende gesprekken, natuurbeleving, zingevingsvragen, dingen in de wereld te verwoorden in prozaïsche poëzie of poëtische proza.

In januari zal Sabine haar eerste gedicht schrijven als HW Dichter.De Dichter van de Hoeksche Waard besteedt op een poëtische wijze maandelijks aandacht aan bijzondere en actuele gebeurtenissen in de Hoeksche Waard. De benoeming is voor 1 jaar met een optie voor een tweede jaar. De gedichten worden maandelijks geplaatst op di-verse websites, in het Kompas en worden voorgedragen op radio Hoeksche Waard. Ook be-horen podiumoptredens bij verschillende organisaties tot het werkveld.