DigiTaalhuis HW nu ook in Zuid-Beijerland

Gepubliceerd op: 19 november 2021 10:45

Het DigiTaalhuis Hoeksche Waard gaat vanaf eind november (gratis) taalles geven in de bibliotheek van Zuid-Beijerland. Wie onze taal niet goed kan lezen, schrijven of spreken heeft het moeilijk op veel fronten. Mensen weten vaak niet hoe ze hier verbetering in aan kunnen brengen. De opgeleide taalvrijwilligers van het DigiTaalhuis kunnen hierbij helpen. Tot nu toe waren de taallessen alleen in de bibliotheken van ’s-Gravendeel, Heinenoord, Mijnsheerenland, Numansdorp, Oud-Beijerland, Puttershoek en Strijen en nu ook in Zuid-Beijerland.

Het DigiTaalhuis HW heeft hiervoor een samenwerkingsovereenkomst getekend met de bibliotheek in Zuid-Beijerland. Deze hoort bij de Samenwerkende Bibliotheken Korendijk en dus niet tot de Bibliotheek Hoeksche Waard (DeBHW). De overeenkomst werd getekend door de voorzitter van de bibliotheek Zuid-Beijerland Ineke Schop en directeur DeBHW Marieke Montenarie. Een taalhuis begint met de vrijwilligers die taallessen geven. In Zuid-Beijerland start Loes Hebing als taalvrijwilliger, ook zij was bij de ondertekening aanwezig. De taallessen vinden plaats op donderdagmiddag in de bibliotheek,Dorpzigt 27.

In de Hoeksche Waard wonen naar schatting 8000 mensen die de Nederlandse taal niet goed kunnen lezen, schrijven of spreken. Dit zijn mensen met een Nederlandse achtergrond, die nooit goed hebben leren lezen en schrijven waardoor ze vaak de hulp van anderen nodig hebben om zich in onze maatschappij te kunnen redden. Een andere groep zijn de mensen die thuis een andere taal hebben geleerd, bijvoorbeeld vluchtelingen of andere nieuwkomers. Zij hebben vaak problemen met het spreken en begrijpen van het Nederlands.

Bij het DigiTaalhuis Hoeksche Waard kan iedereen gratis oefenen met spreken, schrijven of lezen. Iedere week zijn er taallessen in kleine groepjes of individueel van opgeleide taalvrijwilligers. Oefenen met Nederlands spreken kan ook online vanuit je eigen huis op maandagavond in de Hoeksche Waardse Babbelbox. Het DigiTaalhuis helpt ook bij het invullen van formulieren (Formulierenhulp), het omgaan met de computer (Klik & Tik, Digitaal Inloopuur en Digisterker) en geeft informatie over allerlei overheidsdiensten. 

Voor meer informatie of aanmelden: vraag het aan de medewerkers in de bibliotheek of stuur een mail naar Taalhuis@debhw.nl