Jaarverslag 2023

De BHW is er voor iedereen!

Hier is het jaarverslag 2023 van de Bibliotheek Hoeksche Waard (BHW)! Het was een jaar vol mooie ontwikkelingen, waarin het historische Oude Raadhuis zich echt heeft bewezen als bruisend hart van de gemeenschap. Samen met de gemeente hebben we nieuwe afspraken gemaakt en we zijn trots op de resultaten. De BHW is er voor iedereen, en dat blijkt ook uit de stijgende bezoekersaantallen op al onze locaties. Ondanks de uitdagingen blijven we positief en kijken we vol vertrouwen naar de toekomst!

Oude Raadhuis

Parel in de kroon is de locatie in het Oude Raadhuis in Oud-Beijerland. In de samenwerking met de Historische Vereniging en Natuurlijk Hoeksche Waard knoopt De Bibliotheek in dit prachtige historische pand heden en verleden aan elkaar. De ontmoetingsfunctie wordt doorleefd in de kleinschalige lunchroom de Waterstal. In de sfeervolle oude raadzaal verzorgde De Bibliotheek in 2023 met veel plezier 20 huwelijksceremonies.

Lees meer over het Oude Raadhuis

23 scholen en 4 KDV's

De Bibliotheek op School nieuwe stijl is een programma dat aan scholen wordt aangeboden met bijbehorende leesconsulent. Aandacht voor leesplezier, mediawijsheid en advies over de collectie spelen hierin een hoofdrol. Inmiddels zijn 21 scholen voor primair onderwijs en 2 scholen voor voortgezet onderwijs en 4 kinderdagverblijven aangesloten.

Leesplezier en leeskilometers

De Bibliotheek op School is een manier om het leesniveau van kinderen en jeugd op te schalen. Leesplezier en leeskilometers maken is de belangrijkste troefkaart, waarbij een mooie aansprekende collectie natuurlijk van levensbelang is. Daarnaast geeft de leesconsulent advies aan de leerkrachten over de beste strategie om de leerlingen beter te laten lezen.

182 taalvragers op activiteiten

Het DigiTaalhuis Hoeksche Waard is speciaal gericht op het bestrijden van laaggeletterdheid en het verbeteren van taalvaardigheid en digitale vaardigheid bij volwassenen. In 2023 organiseerden we voor 182 taalvragers Taal met Koffie in Zuid-Beijerland, Puttershoek, Numansdorp, Strijen, Oud-Beijerland en ‘s-Gravendeel.

Wat het DigiTaalhuis allemaal doet

Beter thuis in eigen dorp

Op maandagavond loggen taalvragers en vrijwilligers online in bij de babbelbox. Elke week praten ze online over een thema en taalvragers en taalvrijwilligers converseren in kleinere chatrooms. Zo oefenen ze de nuances van uitspraak en betekenis op hun eigen niveau. Door beter te leren communiceren en elkaar te leren kennen voelen zowel taalvragers als taalvrijwilligers zich beter thuis in hun eigen dorp.

Ondersteuning 600 inwoners

Het IDO (Informatiepunt Digitale Overheid) spreekuur voor computervragen ondersteunt iedereen die digitale vaardigheden wil verbeteren. Vaardigheden die broodnodig zijn om overeind te blijven en te kunnen communiceren met ondermeer bank, belasting, gemeente en rijksoverheid. De Bibliotheek Hoeksche Waard kon in 2023 meer dan 600 inwoners ondersteunen bij digitale vaardigheden.

Hulp met digitaal

Cursussen en workshops

Cursussen en workshops over veiligheid op internet, opschonen van de computer, inzien van het patiëntendossier en 1-op-1 begeleiding door de digimaatjes van de Rabobank wezen tal van bezoekers de juiste digitale richting. Het gaat niet alleen om bezoekers die 1 specifieke vraag of probleem hebben, maar ook om mensen die de digitaliseringsslag hebben gemist of de benodigde taalvaardigheid missen om zich zelfstandig in de digitale wereld te bewegen.

Kennismaken met digitale technieken

In het Hoeksche MaakLokaal kunnen volwassenen en kinderen kennismaken met digitale technieken en Maakactiviteiten. Op woensdagmiddagen zijn er workshops waarbij kinderen kunnen kennismaken met robotjes, 3D-printer, laser- en vinylsnijder en programmeren. Om meer volwassenen en kinderen in aanraking te brengen met maakactiviteiten is MaakLokaal on the Go in de vestigingen gestart in de vorm van aantrekkelijke uitleenbare maakkoffertjes. In het MaakLokaal zijn in 2023 voor de VMBO-talentklas van de CSG Willem van Oranje workshops Microbot programmeren gegeven. In de vakanties waren er Bibberbotjes en LEGO-stopmotion filmpjes maken en 3D-tekenen in TinkerCad.

Lees meer over het Hoeksch MaakLokaal

Voorlichting door BoekStartcoach

Wekelijks bezocht de BoekStartCoach van de Bibliotheek Hoeksche Waard consultatiebureaus om op een positieve manier gezinnen voorlichting te geven over het belang van voorlezen voor jonge kinderen en het bezoeken van de bibliotheek te stimuleren. Doel is het bevorderen van leesplezier op jonge leeftijd en het bestrijden van taalachterstanden. Alle pasgeboren babies in de Hoeksche Waard krijgen een Boekstart koffertje.

Lees alles over BoekStart

Workshops voor de allerkleinsten

Jonge ouders met kleinen kinderen tot 4 jaar kregen op verschillende locaties workshops aangeboden om op een leuke manier in aanraking te komen met boekjes, taal en elkaar. De nauwe band tussen ouder en kind tijdens het voorlezen, kan veel bijdragen aan het leesplezier. Zoals bijvoorbeeld bij de peuterparade met muziek op schoot.

Succesvolle activiteiten

De Bibliotheek Hoeksche Waard organiseerde tal van activiteiten, workshops, lezingen, films, schrijversontmoetingen en presentaties voor volwassenen. Bijvoorbeeld over de Hoeksche Waard, lokale geschiedenis, gezondheid, kunst en cultuur, duurzaamheid en literatuur. Een van de highlights was het bezoek van Israel van Dorsten aan De Bibliotheek in Strijen. 150 bezoekers waren diep onder de indruk van zijn verhaal. De autopuzzeltocht door het oostelijke deel van de Hoeksche Waard trok een zeker zo groot aantal bezoekers.

Podium voor lokale schrijvers

De Bibliotheek biedt een podium aan lokale schrijvers, zoals fotograaf en verslaggever Arie Pieters. Hij gaf meerdere presentaties over zijn werk. Veel bezoekers trok hij met zijn lezing over de kraaienkolonie in ‘s-Gravendeel, die hij jarenlang volgde en waar hij meerdere boekjes over publiceerde. Zijn presentatie kreeg zoveel belangstelling, dat hij deze meerdere keren, ook op andere locaties kon herhalen.


Communicatiemiddelen voor alle doelgroepen

De Bibliotheek Hoeksche Waard zette in 2023 meerdere middelen in om alle activiteiten beter zichtbaar te maken. Persberichten, berichten op de website, advertenties in de lokale media, digitale nieuwsbrieven, uitingen op social media en posters zetten De Bibliotheek Hoeksche Waard in 2023 scherp op de kaart. De maandelijkse activiteitenflyer, vanaf 2023 met qr-code geeft direct toegang tot de agenda en aanmeldlink.

Externe samenwerkingen

Via externe websites wist De Bibliotheek nog meer publiek te bereiken. Bijvoorbeeld op de side van Hoeksche Waard Actief, Dok-C en Natuurlijk Hoeksche Waard. Ook partners zoals seniorweb, It takes a Village to raise a child en de website van de gemeente Hoeksche Waard vestigden de aandacht op De Bibliotheek. Het DigiTaalhuis was onder meer vindbaar via g!ds.nl, HWwerkt.nl, hulp-bij-internetten.gidsvoornederland.nl en Het begint met Taal.